• Koffiebranderij
  • Koffiebranderij
  • Koffiebranderij
  • Koffiebranderij

Koffiebranderij in rijksmonument

Koffiebranderij met workshop-ruimte in rijksmonumentaal pand.

 

De nieuw ontworpen Koffiebranderij en workshopruimte bevindt zich in een van de ruimtes van het rijksmonumentale pand Lange Haven 43. In samenwerking met de reeds in Schiedam gevestigde Koffiebranderij Luijendijk heeft ARD / AtelierRuimDenkers een nieuwe bestemming gecreëerd voor een van de ruimtes in het rijksmonumentale fabriekspand. Met het ontwerp wordt het ambachtelijke makers-klimaat van Schiedam versterkt en wordt het historische pand weer actief onderdeel van de stad.

 

Historie

De Lange Haven kent een rijke historie en is onderdeel van de rivier de Schie, die van oudsher de hoofdader van de stad Schiedam vormt. Zo bestaat de Lange Haven uit een aaneenschakeling van patriciërswoningen, voormalige pakhuizen en branderijen.  De omgeving is rijk aan productie,- en workshopruimtes van onder andere jenever,- en chocolademakers. De komst van de productie,- en workshopruimten van de Koffiebranderij sluit hierop aan.
De nieuwe koffiebranderij zorgt dat het voormalige industriële pand weer een productieve functie krijgt. Tevens zorgt de semi-openbare functie ervoor dat het monument toegankelijk wordt voor publiek. Het industriële pand wordt onderdeel van een netwerk van productieplekken in de hedendaagse historische binnenstad.

 

Monumentale waarden

In het ontwerp zijn de monumentale waarden het uitgangspunt. Dat is de combinatie van gietijzeren kolommen en balken en de stalen kozijnen, sheddaken en gele tegelvloer. In het toekomstige gebruik van de ruimte worden deze elementen onaangetast gelaten of in ere hersteld.
Bij het inrichtingsplan is uitgegaan van de intrinsieke kwaliteiten van de ruimte. Centraal in de ruimte, in het verlengde van de binnenkomst, is de brander gepositioneerd. Het vormt het hart van de branderij. In het lagere, donkere deel is, naast de voorraad ook een kleine koffiebar gesitueerd, waar klanten en cursisten een kop koffie kunnen drinken. Het lichte, hogere deel huisvest naast de inpaktafels ook de tafels en de machines waar workshops en tastings gegeven worden.

Opdrachtgever

Koffiebranderij Luijendijk

Locatie

Schiedam

Status

In ontwikkeling

Category

Herbestemming, Verbouw