• Patiowoning
  • Patiowoning
  • Patiowoning

Transformatie tot patiowoning

Ontwerp voor een patiowoning met een groen hart.

 

De indeling van de bestaande woning zorgde ervoor dat de langwerpige woning onpraktisch was in gebruik en de buitenruimte onbenut bleef. Door met een nieuwe blik naar de bestaande structuur te kijken was het mogelijk om met één heldere ingreep de bestaande problemen op te lossen en tegelijkertijd meer leefgenot toe te voegen voor de bewoners.

 

Concept

De langwerpige woning had zich ontwikkeld tot een aaneenschakeling van kleine ruimtes die in een u-vorm rondom een achtertuin lagen. De gesloten gevels naar de tuin zorgde ervoor dat de oriëntatie naar buiten toe gericht was en de centraal gelegen tuin onbenut werd.
Een ritme van nieuwe sparingen met dubbele deuren naar de tuin verbinden de binnenruimtes nu optimaal met de patio. Door ook de verkeersruimte naar de tuingevel te verplaatsen, is een interne gaanderij ontstaan, die tevens de verschillende vertrekken met elkaar verbindt.

De groene patio wordt in de nieuwe situatie vanuit alle verblijfsruimten optimaal beleefd en vormt niet alleen een visuele verbinding tussen de verschillende vleugels van de woning maar vormt tevens een buitenkamer die het mogelijk maakt om van de ene kamer naar de andere kamer te komen. In plaats van een vergeten achtertuin is de tuin nu het centrale, groene hart van de woning.

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Schiedam

Status

Gerealiseerd

Category

Verbouw