• Feest der Leegstand
  • Feest der Leegstand
  • Feest der Leegstand
  • Feest der Leegstand

Feest der Leegstand

ARD / AtelierRuimDenkers en architectuurfotograaf Jan Sluijter organiseerden, samen met o.a. de Gemeente Schiedam en provincie Zuid-Holland, het festival en congres “Feest der Leegstand, Ruimte biedt Kansen”.  Het festival vond plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 november 2017 in en rondom de binnenstad van Schiedam.

 

Het Feest der Leegstand had tot doel om een positieve kijk op leegstand aan te reiken. Een kijkwijze die ervoor zorgt dat overheden, burgers en betrokkenen op een andere, gezamenlijke manier naar de toekomst van de stad kijken en daarmee zorgen voor een breder draagvlak en grotere impact. Voor de ontwikkeling van deze duurzame toekomst zijn nieuwe samenwerkingsverbanden nodig. ARD / AtelierRuimDenkers is van mening dat de omvang van de leegstandsproblematiek alleen aan te pakken is met een breed gedragen, gezamenlijke en optimistische kijk op deze toekomst.

 

Voor diegene die het willen zien barst het in Schiedam van de mogelijkheden. In een tijd van groeiende vraag naar ruimte in de regio, is leegstand in een historische binnenstad goud waard. Tijdens het event presenteerde ARD / AtelierRuimDenkers Schiedam aan ondernemers, projectontwikkelaars, architectuurliefhebbers, klushuiszoekers, starters, particuliere opdrachtgevers en iedereen die zin heeft in een avontuur. Het Feest der Leegstand liet de bezoekers geïnspireerd naar huis gaan en dromen over de mogelijkheden en kansen die Schiedam te bieden heeft.

 

De huidige tijd geeft ruimte om vooruit te kijken, om anders te kijken naar wat er om ons heen gebeurt. Dat kan door op de gebruikelijke manier door naar problemen te blijven kijken, maar uitdagender is het om het omdenken te omarmen. Omdenken waardoor problemen getransformeerd worden naar mogelijkheden. Leegstand wordt getransformeerd naar ruimte. Ruimte voor nieuwe initiatieven en kansen.

 

Congres, vrijdag 10 november

De voormalige bioscoop Monopole was eindelijk weer eens uitverkocht! Onze sprekers van het congres Ruimte biedt Kansen zorgde op vrijdag 10 november voor een mooie, volle zaal met meer dan 130 geïnteresseerde bezoekers. De feestelijke netwerkborrel was een prima afsluiter van een inspirerende dag die begon met een kennismaking met Schiedam gevolgd door 9 inspirerende sprekers die hun visie op leegstand vertelden! Klik hier voor het beeldverslag van het Congres “Ruimte biedt Kansen”.

 

Fietsrondleiding, vrijdag 10 november

Om de congresdeelnemers een goed beeld te geven van de stad Schiedam werd de vrijdag 10 november gestart met een lunchrondleiding langs een selectie van de Feest der Leegstand locaties. Zowel de reeds gemaakte stappen als toekomstige plannen in Schiedam werden door de verschillende betrokkenen enthousiast getoond en uitgelegd. De fietstour was een goede opmaat tot het congres dat volgde. Hierbij het fotoverslag van de uitverkochte lunchrondleiding door Schiedam met totaal 65 speciale genodigden en congresgangers!

 

Publieksdag, zaterdag 11 november

Ruim 1200 bezoekers bezochten op zaterdag 11 november de 24 verschillende locaties op de ontdekkingstocht Feest der Leegstand. Van inspirerende voorbeeldprojecten tot kunstinterventies die aan het denken zette… de diverse activiteiten zorgden ervoor dat er op een nieuwe manier naar de leegstand van de stad Schiedam gekeken werd. Verrast, gefascineerd en gemotiveerd verlieten de bezoekers ’s avonds de stad, met een geheel nieuwe kijk op Schiedam….Kijk hier voor het beeldverslag van de publieksdag!

 

Initiatief en organisatie Feest der Leegstand

Het evenement werd bedacht en georganiseerd door ARD / AtelierRuimDenkers en architectuurfotograaf Jan Sluijter Photography. Het event werd mede mogelijk gemaakt dankzij een aantal nauw betrokken partners: Gemeente Schiedam, Provincie Zuid-Holland, Rabobank-Rotterdam en Anke Bodewes Makelaardij O.G. en Urbannerdam.

Opdrachtgever

In eigen beheer

Locatie

Schiedam

Status

Uitgevoerd

Projectwebsite

Feest der Leegstand

Special

Aftermovie

Category

Conceptontwikkeling