Bibliotheek de Korenbeurs
Herbestemming rijksmonument (1796) tot centrale bibliotheek
Binnentuin
Het classicistisch bouwwerk uit 1792 (rijksmonument), ontworpen door de Italiaans-Nederlandse architect Jan Guidici, is een prachtig voorbeeld van de Lodewijk XVI stijl en wordt gekenmerkt door een strenge symmetrie in plattegrond en gevels en het gebruik van klassieke orden en decoraties. De oorspronkelijke open binnenplaats met een gewelfde rondgang is begin 20ste eeuw voorzien van een glazen overkapping. In dit atrium is voor de bibliotheek een spectaculaire binnentuin gecreëerd met grote bomen en planten. De bomen staan in ‘plantenbakken’ welke tevens dienst doen als kasten en zitmeubelen. Met de tuin wordt refereert naar de oranjerieën van de 18e eeuw, de tijd waarin het gebouw is gerealiseerd. In deze leestuin vinden de bezoekers verschillende bibliotheekfuncties terug, zoals de grote leestafel, een terras voor de horeca en zelfs een moestuin.
Aanpassingen
Om het onaangetaste karakter van het gebouw te behouden is er veel aandacht gegeven aan het inpassen van de benodigde extra voorzieningen om de bibliotheek te laten voldoen aan de hedendaagse eisen. Zo zijn de installaties zorgvuldig weggewerkt en zijn door het opnemen van de lift in een van de smalle risalieten de kenmerkende symmetrie en de gewelfde rondgangen niet verstoord.
Een nieuwe houten trap begeleidt de bezoekers ook visueel naar boven, waar studieplekken, twee zalen en de overige collecties hun plek hebben gevonden. De boekenkasten op de eerste verdieping zijn nieuw ontwikkeld door Jan David Hanrath en gemaakt van papier.
Door deze herbestemming en transformatie heeft de monumentale Korenbeurs weer een permanente publieke functie gekregen en is de Korenbeurs teruggegeven aan de Schiedammers.
Zoals Cicero zei: “Si hortum in bibliotheca habes, nihil deerit”. (Als je een tuin in een bibliotheek hebt, zal het je aan niets ontbreken)
Het vernieuwende concept voor de bibliotheek is ontwikkeld door het Ministerie van Verbeelding.
In samenwerking met: Hanratharchitect