• De Baerne
  • De Baerne
  • De Baerne

Cultuur Educatie Centrum De Baerne

Ontwerpvisie voor revitalisering

 

In 2018 ontwikkelden wij een ontwerpvisie voor een bruisend en overzichtelijk hart voor Cultuur-Educatie-Centrum De Baerne. In opdracht van de Gemeente Barendrecht en in samenspraak met de culturele gebruikers, ontwierpen wij een helder concept waarbij intrinsieke kwaliteiten van het bestaande gebouw worden behouden en versterkt. De foyer en patio worden benut zoals ze ooit bedoeld zijn geweest, een gemeenschappelijk hart.

 

Interactie

In samenwerking met de gebruikers CultuurLokaal, KunstCreatief Barendrecht en Theater Het Kruispunt is een concept ontwikkeld wat bestaat uit het tonen van de kleurrijke en diverse activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. De foyer en patio zijn de plekken waar men anderen ontmoet, inspireert en ideeën uitwisselt. Het biedt overzicht en doorkijken zowel van buiten naar binnen, als binnenin het gebouw zelf. Zo heeft men zicht op alle activiteiten.
De originele structuur van de drie afzonderlijke bouwdelen die rondom de foyer en patio georganiseerd zijn, vormt de basis voor De Baerne. In de ontwerpvisie worden de foyer en patio de spil waaromheen de functies zijn georganiseerd. Ze vormen het bruisende, gemeenschappelijke hart. Hierdoor ontstaat er een optimale wisselwerking tussen gebruikers en bezoekers.
 

Gebruiker

De toegevoegde waarde zit vooral in hoe gebruiksvriendelijk het pand geworden is. Inlevend vanuit de bezoekers, is een eigentijds en functionele visie ontworpen met voortuitzicht op een diversiteit aan toekomstplannen.

 

“Het ontwerp en de research voorafgaand heeft ervoor gezorgd dat het gebouw an sich weer in een historisch perspectief werd geplaatst. Doordat zij teruggingen naar de kracht van de basis van het gebouw wist ARD met bestaande bouwstenen nieuwe functionaliteit aan het ontwerp toe te voegen.”

Irene Pronk, Directrice Theater Het Kruispunt

 

Intrinsieke kwaliteiten

Het behouden en versterken van de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw, vormt de basis van de conceptontwikkeling. De school is in 1961 gebouwd en stamt daarmee uit de wederopbouwperiode. Kenmerkende eigenschappen van bouwwerken uit deze periode zijn: gemeenschapsgevoel, functionaliteit, heldere lijnen en architectonische repetitie.
Nieuwe toevoegingen zijn geënt op de bestaande structuur. Het gebouw gaat hierdoor als een natuurlijk en logisch geheel functioneren. Ingetogen kleurgebruik en het gebruik van natuurlijke materialen zorgen er tevens voor dat alle aandacht gaat naar de activiteiten, de deelnemers en dat wat zij uiteindelijk creëren. De individuele creativiteit kleurt De Baerne.

 

Multifunctioneel

De trap/tribune in de foyer is op meerder manieren te gebruiken, als tribune, lesruimte, wachtplek en podium. De glazen openslaande deuren naar de patio zorgen ervoor dat de patio in de zomer een openlucht foyer is, waar men kan genieten van de verschillende klanken of ’s avonds kan kijken naar een ‘privé’-voorstelling.
Rondom de patio en de foyer is een rondgang gecreëerd, waardoor er meer bewegingsruimte ontstaat en de samenhang tussen de gebouwdelen wordt versterkt. Ook is hierdoor de nieuwe multifunctionele theaterzaal goed bereikbaar en direct verbonden met de foyer.

Opdrachtgever

Gemeente Barendrecht

Locatie

Barendrecht

Status

In ontwikkeling

Category

Revitalisering