• Verbouwing stadswoning
  • Verbouwing stadswoning
  • Verbouwing stadswoning

Verbouwing stadswoning

Verbouwing stadswoning tot atelier en drie moderne appartementen

 

Samen met de opdrachtgever hebben we een plan gemaakt om een voormalig restaurant met bovengelegen stadswoning te transformeren naar een atelier en drie moderne stadsappartementen, ieder met een eigen adres.

Het project ligt in de Hoogstraat in het centrum van Schiedam tussen het Stedelijk Museum Schiedam en de Grote Markt in het beschermd stadsgezicht.

De Hoogstraat te Schiedam transformeert van een winkelstraat met een aaneengesloten winkelplint, naar een straat waar men kan wonen en werken, waar culturele activiteiten plaatsvinden en waar horeca en winkels zijn. Het project is onderdeel van deze grotere ontwikkeling.

 

Wonen

Met de opdrachtgever hebben we onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de bestaande bouwenvelop optimaal te benutten voor een woonfunctie. In de loop van de tijd is het pand meerdere malen verbouwd en met uitbouwen aan de achterzijde flink uitgebreid. Dat heeft geresulteerd in een getrapt en vrij diep bouwvolume. Tevens ligt de Hoogstraat hoger dan de achterzijde van het perceel wat een extra verdieping aan de achterzijde van het pand oplevert.

Aan de Hoogstraat wordt een atelierwoning gerealiseerd met het atelier aan de publieke straat. Het atelier staat in directe verbinding met de achter gelegen woning die zowel een eigen toegang heeft aan de achterzijde als via een gemeenschappelijk opgang aan de voorzijde. Aan de voorzijde zijn op de verdiepingen twee appartementen gesitueerd die via het gemeenschappelijk trappenhuis bereikbaar zijn.

 

Dakterrassen

Het getrapte volume leent zich voor het maken van buitenruimte op elke verdieping. Elke wooneenheid heeft daardoor een eigen riante buitenruimte met veel privacy. De terrasvormige opbouw aan de achterzijde biedt een wijds uitzicht met op de achtergrond de skyline van Rotterdam.

 

Voorgevel

De voorgevel wordt teruggebracht naar de voormalige staat, die onder de huidige aftimmeringen aanwezig is. Historisch beeldmateriaal bevestigt hoe dat eruit heeft gezien. De aftimmeringen van raamkozijnen en stuklijsten zal worden verwijderd. Lijsten worden vervolgens opgeknapt en raamkozijnen worden daar waar mogelijk behouden en voorzien van dubbel glas. De gestucte gevel wordt gerepareerd en opnieuw geverfd. De natuurstenen plint op de begane grond is niet meer aanwezig en zal worden teruggebracht, echter anders uitgevoerd zodat de plint meer past bij de nieuwe functie. Een opvallend detail is dat het lijstwerk van de begane grond zich op de verdieping herhaalt, een detail dat nergens anders op de Hoogstraat voorkomt.

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Schiedam

Status

In uitvoering

Category

Herbestemming, Verbouw