Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
Je kunt ons ook volgen op
Privacyverklaring
© ARD/AtelierRuimDenkers

Verbouwing luxe woning

Verbouwing voormalige paardenstal tot luxe woning

 

Verscholen achter statige herenhuizen, aan de rand van het oudste park van Nederland, is een voormalige paardenstal verbouwd tot een luxe woning. Met enkele heldere ingrepen is de woonkwaliteit verbeterd en de beleving van de bijzondere locatie versterkt. ARD heeft de particuliere opdrachtgever tevens ontzorgd door de uitvoering van de verbouwing te begeleiden.

 

Bijzondere ligging voelbaar maken

ARD is door de nieuwe, particuliere eigenaren gevraagd een ontwerp te maken om het gedateerde gebouw, dat al enkele jaren stond te wachten op een nieuwe gebruiker, te revitaliseren. In samenwerking met de opdrachtgever heeft ARD de essentie en de kwaliteiten van het historische pand geanalyseerd.
Het langwerpige structuur van de oude paardenstal volgt een steeg die naar het achtergebied aan het water leidt. De enige verbinding die het pand hierdoor met de tuin en het water had, bestond uit een smalle, gesloten kopgevel. Hierdoor keken de meeste ruimtes uit op de steeg.
Door enkele slimme ingrepen is het ARD gelukt om de oriëntatie van de verblijfsruimten op het uitzicht te richten. De directe verbinding met de tuin die hierdoor ontstaat, creëert tevens lichtere en aangenamere ruimtes in de woning zelf. De samenhang die na de verbouwing tussen de woning en de tuin is ontstaat, zorgt er voor dat beiden elkaar versterken en beter gebruikt worden.

 

Ingrepen

Door enkele wanden te verwijderen is de gang op de begane grond van een donkere doodlopende tunnel getransformeerd in een lichte ruimte die een fysieke en visuele verbinding maakt met de tuin. De oude staldeuren aan de kopgevel zijn vervangen door een te openen, glazen, pui. De gesloten ruimte achter de staldeuren is open gemaakt en na de verbouwing onderdeel van de gang geworden. Deze brede gangzone aan de tuin is op allerlei wijzen te gebruiken door het gezin. Zo functioneert deze multifunctionele ruimte als speelkamer, tuinkamer, logeerkamer en studeerkamer.
Voor de verbouwing van de grote, open woonkamer op de 1e verdieping is gezocht naar een indeling die de verbinding met het uitzicht en de tuin optimaliseert. Nieuwe puien zorgen voor een maximale transparantie en een nieuw daklicht geeft de woonkamer een extra focuspunt. De keuken vormt het hart en deelt de grote oppervlakte op in verschillende ruimten.

 

Passende materialen

Bij de verbouwing en inrichting van de woning hebben de elementen die verwijzen naar de oude functie een belangrijke plaats gekregen. De verschillende stalramen en -deuren zijn hersteld en de oude vloer vormt de basis voor de inrichting van de begane grond. Nieuwe toegevoegde materialen, zoals eiken, notenhout en aluminium geven de woning een hedendaagse karakter en sluiten tevens aan op de reeds aanwezige materialen.

 

Ontzorgen

Op verzoek van de particuliere opdrachtgever heeft ARD het gehele proces van de verbouwing begeleid en zorg gedragen voor de uitvoering. Op deze wijze is een efficiënt traject doorlopen waarbij de opdrachtgever maximaal is ontzorgd.

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Schiedam

Status

Opgeleverd

Categorie

Herbestemming, Interieur, Verbouwing

Share