Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
Je kunt ons ook volgen op
Privacyverklaring
© ARD/AtelierRuimDenkers
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt
  • Revitalisering Theater Het Kruispunt

Revitalisering Theater Het Kruispunt

Na een architectenselectie is gevraagd om het bestaande theater Het Kruispunt te herontwikkelen. Theater Het Kruispunt is gerevitaliseerd tot cultureel centrum van Barendrecht. In de nieuwe situatie zijn naast het bestaande theater, de nieuwe openbare bibliotheek, de lokale omroep en een nieuw restaurant samengevoegd.

 

Foyer

Het bestaande gebouw werd gekenmerkt door een donkere en onoverzichtelijke foyer en aan een niet-uitnodigende opgang naar de 1e verdieping. Met het creëren van een grote vide en verschillende dakramen centraal in het gebouw is een ruime, lichte en overzichtelijke foyer ontstaan met een grootse cascade die het kloppende hart van het cultureel centrum is.

 

Theater

De cascade creëert in het gebouw zowel nieuwe fysieke als nieuwe visuele verbindingen. De cascade verbindt de verschillende gebruikers en biedt tevens ruimte aan nieuwe wisselwerkingen. Eikenhouten terrassen vormen één grote multifunctionele trap die de bezoekers naar de bibliotheek, de radiostudio en het nieuwe theaterbalkon op de 1e verdieping leiden. De cascade wordt op verschillende manieren gebruikt, tevens verandert het gebruik van de cascade gedurende de dag. ’s Morgens wordt er koffie gedronken, een tijdschrift gelezen en wordt er voorgelezen aan klassen. ’s Avonds vinden er optredens plaats of kunnen 500 theaterbezoekers zich over de terrassen verspreiden. De ideale plek om “te zien” en “gezien te worden”.

 

Restaurant / Brasserie

Tussen de winkelstraat en de foyer is restaurant/brasserie SPRUIT gesitueerd. De open keuken en de bar zijn opgenomen in grote, open stellingkasten. De bezoeker van Het Kruispunt heeft bij binnenkomst een open zicht op het restaurant. De stellingkasten zorgen voor voldoende fysieke afscheiding zodat er rustig gegeten kan worden terwijl de foyer zich vult met theaterbezoekers.

 

Bibliotheek Aan Zet

Via de cascade bereikt men op de 1e verdieping de overige onderdelen van de bibliotheek. Rondom de vide bevinden zich studieplekken en verschillende lounge-plekken die ’s avonds ook gebruikt kunnen worden door het theaterpubliek. In het hart van de grote, langgerekte verdiepingsvloer van de bibliotheek is een patio ontworpen. Dit hof maakt een rondgang mogelijk en creëert ruimten met verschillende karakters met behoud van overzicht.

 

Radiostudio Exxact

Gesitueerd aan de vide is de radiostudio van de lokale omroep vanuit de foyer zichtbaar. Bezoekers zien live het maken van de uitzendingen en de radio kan live verslag doen van evenementen die plaatsvinden in Het Kruispunt.

 

Sokkel

De bestaande, gesloten gevel van de theaterzaal was in slechte staat en is vervangen. Een deel van het maaiveld is ontgraven waardoor de oude dijkstructuur zichtbaar is geworden. De theaterzaal is op een sokkel aan het toekomstige plein komen te staan. De sokkel van Belgisch hardsteen loopt binnen door als een lambrisering.

 

Gevelthematiek

De nieuwe lichtgewicht gevel van aluminium beplating is in drie verschillende stroken opgedeeld, refererend naar de verdiepingshoogte van het gebouw. Het geeft het gebouw schaal. De stroken ontwikkelen zich in hoogte, kleur en breedte. De stroken maken per laag een sprong waardoor de schaduwwerking op de gekromde delen wordt versterkt. Door de plastische bewerking van de gevel ontstaat een gevarieerd en levendig beeld dat afhankelijk van kijkrichting en de positie van de zon telkens wijzigt. De repeterende gekromde delen vormen een doorgaande golfbeweging refererend aan theatergordijnen. De beplating is geanodiseerd in verschillende kleuren die passen in de omgeving en passen bij de functie van het openbare gebouw.

 

In samenwerking met: Hanratharchitect

Opdrachtgever

Gemeente Barendrecht

Locatie

Barendrecht

Status

Opgeleverd

Categorie

Revitalisering

Share