Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!
Je kunt ons ook volgen op
Privacyverklaring
© ARD/AtelierRuimDenkers

Herbestemming Bloklandschool

Back to School

De voormalige Bloklandschool in het Oude-Noorden van Rotterdam is getransformeerd tot een groep kluswoningen bestaande uit verschillende schakeringen van 5m hoge klaslokalen. Gesitueerd in het hart van het gebouw, afgesloten van de oude trappenhuizen, is een stapeling van 3 lokalen door ARD / AtelierRuimDenkers verbouwd tot een nieuw “herenhuis”.

 

Indeling concept

De bestaande driedeling van de vloeren in lokaal / gang / toiletruimten vormt de basis van het ontwerp-concept. De kenmerkende wand tussen de gang en de lokalen, met zijn oude binnendeuren en ramen, deelt de plattegrond op in twee zones; de oude betegelde ruimten zijn de keuken en de badkamer geworden en de lichte klaslokalen de verblijfsruimten zoals woonkamer en slaapkamers. Veel van de historische details hebben hierdoor een logische nieuwe betekenis gekregen. Het gebruik van de drie wandsparingen geeft de woning nu een grote mate van bewegingsvrijheid. Gekozen is om de middelste verdieping te gebruiken als woon-verdiepingen. Op deze wijze zijn de keuken en woonkamer in het hart van de woning gesitueerd en is de grote hoogte van de woning praktisch te gebruiken.

 

Trap

Om de 15 meter hoge woning goed te ontsluiten is in het hart van de woning een trap geplaatst die zowel de hoofdverdiepingen als de toegevoegde tussenverdiepingen met elkaar verbindt. De houten trap ontwikkelt zich van een beloopbare kastenblok, naar een ‘tunnel’-element tot een steeds opener element. Op deze wijze dringt het licht van het toegevoegde dakraam tot diep in de woning naar binnen.

 

Entree

De karakteristieke straatgevel is geheel behouden gebleven, waardoor voor deze woning gekozen is om de entree via de plein- en tuinzijde te organiseren. Een toegevoegd balkon gekoppeld aan de keuken zorgt voor een goede verbinding met de tuin en vormt tevens een entreeportaal en veranda. De metselwerk achtergevel heeft een tweetal extra grote gevelopeningen gekregen. De oude toiletten en gang vormen nu de entreehal en (fietsen)berging.

 

Afwerking

Het getransformeerde schoolgebouw is nu een duurzame woning geworden, waarbij optimaal gebruik gemaakt is van de bestaande situatie en de aanwezige kwaliteiten. Op deze wijze zijn zo min mogelijk materialen toegevoegd en extra ingrepen gedaan. Naast dat hierdoor het karakter van de oude school maximaal bewaard is gebleven, zorgt dit er tevens voor dat de kosten laag zijn gebleven.

 

Fotografie:

WILLY LAMERS
graphic design | photography

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Rotterdam

Status

Opgeleverd

Categorie

Herbestemming, Verbouwing

Share